Buxusrups

"Ze zijn groen en vertederend klein, maar laat het u niet misleiden: de rups van de buxusmot eet in geen tijd uw plant kaal.
Rupsen zijn de panda’s onder de insecten: schattig, grappig maar ook maniakale plantenvreters. Dat geldt in het bijzonder voor de buxusmot. De rupsen van deze nachtvlinder hebben het op buxusplanten gemunt en eenmaal ze aan het eten slaan, heeft de plant geen schijn van kans meer.
Vorig jaar werden er haarden in Mechelen, Wommelgem en Deurne gemeld, maar dit jaar lijkt het hek helemaal van de dam en duiken ze ook op in Gent en zelfs Heist-op-den-Berg. De buxusmot kan zich snel verspreiden omdat ze zich aan een hoog tempo voortplant: de rupsen hebben slechts een maand nodig om vlinder te worden. Op een warm seizoen kunnen er zo wel drie generaties het licht zien.
Volgens Natuurpunt is de buxusmot een vrij recent probleem in België. De rups bereikte het Europese vasteland door buxusimport vanuit India, Korea en Taiwan."


Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160809_02417955.

Mij moet je niets komen vertellen. Ik had één behoorlijk grote bijna veertig jaar oude buxusplant in mijn tuintje in Gent. Verleden jaar vraten die beestjes die struik radicaal kaal. Er bleeft enkel een zo goed als naakt geraamte over. Dat zal ik dus best ook doen verdwijnen zeker ?

No comments: