Godsdienstlessen

"Er zijn plannen om het vak godsdienst in het katholiek onderwijs te hervormen. De Vlaamse bisschoppen willen dat de leerlingen in het secundair de fundamenten van het christendom weer beter leren kennen, zo blijkt uit een brief van de Antwerpse bisschop Johan Bonny die De Morgen kon inkijken."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160830_02445123 en http://www.demorgen.be/politiek/open-vld-niet-te-spreken-over-hervormde-godsdienstles-de-leerkracht-wordt-missionaris-b4ba2d6c/.

Beter laat dan nooit ? Eerder véél en véél te laat vrees ik !  Zonder "deus ex machina" redden zij het niet meer.

Maar dat bepaalde heren zich nu al op de pik getrapt voelen is mijns inziens alvast een goed teken !

2 comments:

Pablo Carpintero said...

"welke kennis ontbreekt nu?

‘Waar zal ik beginnen? Ze weten niet meer wat er in de bijbel staat. Ze weten niet wat apostelen zijn en wie de evangelisten waren. Ze kennen geen historisch-filosofisch belangrijke figuren meer. Vraag hen wie Thomas van Aquino was, en de meesten horen het in Keulen donderen. Sommigen herkennen geen Madonna-met-kind meer als dusdanig. Jongeren vandaag stappen een Kerk binnen en herkennen niets.’ ...

Sorry dat ik het zo cru stel, maar het is hier gedaan met het christendom."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160830_02445378.

Het is hier blijkbaar nog véél erger gesteld met de basiskennis dan ik dacht.
Ik vraag me echt af hoe onze bisschoppen nog kunnen slapen ! Ze hebben de ganse rijkdom van hun instituut uit handen gegeven om mee te zingen met de krekels in het bos.


Pablo Carpintero said...

Jan Becaus :


"Het levensbeschouwelijke terrein wordt bijna compleet bezet door strijdbare vrijzinnigen.

Zestien jaar nadat de leerplannen katholieke godsdienst in voege getreden zijn, komen de bisschoppen tot de vaststelling dat het resultaat bedroevend is. Schandalig is eigenlijk het juiste woord. Na honderden uren godsdienstles zijn de meeste abituriënten levensbeschouwelijk analfabeet. Kernbegrippen van het christendom, zoals de menswording, de verrijzenis, Hemelvaart, de transsubstantiatie, de drievuldigheid en zoveel anderen kunnen ze niet uitleggen."

Lees : http://doorbraak.be/nl/nieuws/failed-school.