Interest

"Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt er alles aan te doen om de minimumrente voor particulieren ‘blijvend te beschermen’....

Minister van Financiën Van Overtveldt erkent dat banken in moeilijke omstandigheden werken. ‘Maar de positie van de vele spaarders is voor mij minstens even belangrijk’, aldus de minister in De Standaard.

‘België is een land van spaarders en een rendement van 0.11 procent lijkt me echt een minimum’, zegt hij aan de VRT. ‘We gaan er alles aan doen om te voorkomen dat de vergoeding verdwijnt, laat staan een negatieve rente zou worden.’

Test-Aankoop is alvast waakzaam. 'Wat voor bedrijven kan, kan ook voor de consument', zegt woordvoerder ­Simon November. 'De banken klagen over de negatieve rentes, maar tegelijk hebben ze toch mooie winstcijfers: zo hebben ze allemaal de dividenden voor hun aandeelhouders fors verhoogd.' Bovendien valt hem op dat de intresten op leningen veel minder gedaald zijn dan die op spaarrekeningen."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160823_02435532.

Kan de minister mij uitleggen waarom 0.11 % een minimum rendement is ? Dat is bijna een belachelijke uitlating als van iemand die niet meer weet van welk hout pijlen maken en die niet meer weet wat te vertellen. Wie vertrouwt of gelooft die man nog ?

Wanneer de banken zullen beslissen om de interest op spaarboekjes af te schaffen zal de minister op zijn kop mogen dansen ; dat zal niets veranderen ; hij is zo goed als machteloos. De Griekse regeringen het mes op de keel zetten dat was voor die mijnheer geen enkel probleem.
Maar de banken aanpakken ? Hola ! Dat is andere koek !

De spaarders kunnen weinig of niets  doen : er zijn geen echt aantrekkelijke "zekere" beleggingen meer. En massale  terugtrekkingen zouden bijna zeker leiden  tot een rampzalige run op de banken en mega verliezen voor de beleggers.

De banken winnen altijd :

ze hebben er eerst voor gezorgd dat ze een onvermijdelijke hindernis geworden zijn die bij de kleinste tot de grootste financiële verhandeling totaal niet meer kunnen gemeden worden ;

de volgende stap is dat de klanten niet meer vergoed worden voor hun spaargeld ;

de daarop volgende stap wordt dat de klant zijn spaargeld enkel nog onder draconische beperkingen zal kunnen afhalen ;

en indien de banken toch weer in zwaar onweer zouden belanden, zal de overheid wel klaar staan om ze nog maar eens uit de misère te halen.

En Jan met de pet betaalt in ieder geval.

De bankiers ? De hara kiri piloten van de 21ste eeuw !

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Nog meer liefs voor de vrienden :

"Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de regering overhalen om België competitief te houden met een nieuwe fiscale hervorming. Hij legt een plan op tafel om het belastingtarief voor bedrijven te verlagen naar 20 procent."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160824_02437019.

Pablo Carpintero said...

"Peter Vanvelthoven reageert op Febelfin-topman Michel Vermaerke. Die vraagt een gesprek aan met de minister en de regering over de minimumrente en de fiscale druk op de banken. "Hij durft het niet met zoveel woorden zeggen, maar hij laat duidelijk verstaan dat hij in achterkamertjes met minister Vanovertveldt afspraken zal maken om de mimimumrente van 0,11 procent op het spaarboekje los te laten", zegt het sp.a-Kamerlid.

Onbeschoft, oordeelt Van Velthoven. Hij herinnert eraan dat de banken gered zijn met het geld van de belastingbetaler en vandaag miljarden euro winst maken. "In plaats van het op een akkoordje te gooien met Febelfin, roep ik minister van Financiën Van Overtveldt op om onze financiële instellingen op hun plaats te zetten. De minister heeft daar de mogelijkheden toe. De minimumrente kan hij vastleggen. De kosten kan hij reguleren", aldus Vanvelthoven, die de banken adviseert om minder dividend aan de aandeelhouder uit te keren in plaats van te knagen aan de minimumrente op de spaarboekjes."

Lees : http://www.knack.be/nieuws/belgie/banken-willen-gesprek-met-regering-over-minimumrente-onbeschoft-vindt-sp-a/article-normal-745211.html.

Onbeschoft ? Neen ! Het is veel erger dan dat ! Er is met de banken echt geen land meer te bezeilen. Ze denken echt dat ze boven de wet staan en onkwetsbaar zijn.
Ze hebben hoognodig een lesje nodig !