Fabeltjes

"De topmanager vertelt fabeltjes."



"We mogen de beslissingen van onze captains of industry niet zomaar aanvaarden, zegt Jan Rosier. Vaak zijn hun motieven helemaal niet rationeel of gerechtvaardigd."

Lees het volledige artikel : http://www.standaard.be/cnt/dmf20161107_02561160.

"... Als de top van grote ondernemingen een beslissing neemt, dan wordt aangenomen dat die is ingegeven door rationale argumenten, op basis van feiten en gedreven door een economische realiteit. Met andere woorden: de besluiten van het management zijn hard, maar economisch gerechtvaardigd. Dat zou wel eens een fabel kunnen zijn. Want niet zelden spelen ook andere motieven een rol, zoals bedrijfspolitiek, machtstactiek, wantrouwen, hebzucht, afgunst, egotripperij en persoonlijke ambities.

... Hoe het ook zij, de argumenten die topmanagers van grote industriële ondernemingen aanvoeren, worden geslikt als zoete koek. Als zij beweren dat hun beslissingen voortvloeien uit objectieve vaststellingen, wie zijn wij dan om hen tegen te spreken? Toch moeten we het discours van topmanagers kritisch fileren.

 ... Collectief ontslag van grote groepen werknemers is een moderne managementtechniek geworden om investeerders gunstig te stemmen.

... De kapitalistische samenleving, opperde hij, zal evolueren naar een postkapitalistische managerial society, waarin topmanagers van grote industriële ondernemingen de heersende klasse zullen vormen en alle macht naar zich zullen toetrekken. Ze zullen ons denken en handelen zo ingrijpend beïnvloeden dat we op de duur zullen geloven dat het goed is om onder hun heerschappij te leven.

Daarin zijn ze alvast geslaagd, want politici en burgers spreken de taal van efficiëntie, functionaliteit, doeltreffendheid, flexibiliteit, deadlines en opbrengst. We spreken en denken zoals de nieuwe heersers dat van hun dienaren verwachten. En dat is net de reden waarom wij hun fabels geloven en zij zo gemakkelijk wegkomen met hun beslissingen." 

Sterk aanbevolen !

No comments: