Gelijkheid

"België behoort tot een minderheid van landen die gelijker geworden zijn na de crisis.

De verschillen tussen rijk en arm zijn in België na de crisis kleiner geworden. Dat blijkt uit een analyse door de Oeso. De organisatie heeft de gelijkheid van alle lidstaten gemeten in 2007 en 2014. In de meeste van de 35 lidstaten nam de kloof tussen rijk en arm toe. In elf landen was dat niet zo. Behalve België ging het om IJsland, Finland, Nederland, Polen, Zuid-Korea, Chili, Portugal, Turkije, Letland en – verrassend – Groot-Brittannië."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20161125_02590912.

Ik zwem nu al zo'n 55 jaar in statistieken, voornamelijk economische statistieken. Op een bepaald ogenblik was het zo erg dat statistische jaarboeken mijn geliefkoosde lectuur werden. Ik weet ondertussen dus wel wat die statistieken waard zijn. Er wordt niet gezocht naar de - in ieder geval meestal onmeetbare - waarheid, maar naar cijfers en trends die de overheid of andere opdrachtgevers kunnen dienen als pseudo wetenschappelijke basis voor hun inzichten en beleid.

Gelijker ?  Ik zou lachen indien het zo treurig niet was ... Gewild of ongewild, no altijd  : how to lie with statistics ?

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Statistieken schaden de geestelijke gezondheid.