Pietenpakt

Zwarte Piet is stilaan een staatszaak aan het worden. Hoe onnozel, achterlijk (of is het voorlijk ?) en bekrompen kan men zijn ?

Enkele uitreiksels uit de column van Mia Doornaert :

"De oude voorstelling van Zwarte Piet met zijn kroeshaar, rode lippen en oorringen is zeker stereotiep. Maar hij is toch al aan het veranderen in de Schoorsteenpiet of Roetpiet, die maar enkele vegen op het gezicht heeft? Waarom daar een staatszaak van maken? ...

De Schoorsteenpiet is er al en zal zijn weg wel vinden. Daar hoeft toch geen nieuwe maatschappelijke breuklijn van gemaakt te worden. Een ‘inclusieve’ maatschappij is er toch geen die de meerderheid uitsluit.

De 79 procent Nederlanders die hun gehechtheid aan de traditionele Piet uitten, zijn net zo min allemaal racisten en reactionairen als de vele Belgen die er ook zo over denken. Die mensen vragen zich wel af welke tradities de elite nog allemaal wil doen sneuvelen.

In België liet Wouter Van Bellingen, de directeur van het Minderhedenforum, weten dat hij het Pietenpact voorlopig niet ondertekent omdat het ‘niet ver genoeg gaat’. Wat moet er nog komen? De totale verdwijning van Piet? Of mag Sinterklaas niet meer naar een katholieke traditie verwijzen, geen heilige meer zijn, geen mijter meer dragen, niet blank meer zijn? Mogen er overmorgen nog kerkklokken luiden? ...

Het Pietenpact is een uiting van die eenzijdige kijk op ‘inleving’ en tolerantie. Het is een onnodige, gratuite geste die een zelfgenoegzame elite een goed gevoel geeft, en het zogeheten gewone volk weer in de hoek zet. Dat versterkt bij veel mensen het gevoel dat ze niet meer in hun eigen land leven, dat hun ideeën en gevoelens niet meer meetellen. Hoeveel ‘populisten’ moeten er nog verkiezingen winnen voor onze culturele elite dat begrijpt?"

4 comments:

Pablo Carpintero said...

Gewoonweg kleinzielig !!

Pardon me for living !!

Pablo Carpintero said...

Het Minderhedenforum zegt bereid te zijn een tweede 'Pietenpact' te ondertekenen en geen pietendebat meer te houden in de aanloop van 6 december, het feest van Sinterklaas. Intusssen krijgt het Minderhedenforum een veeg uit de pan van minister Liesbeth Homans.

Lees ook (en zeker de lezersbrieven) : http://www.knack.be/nieuws/belgie/homans-over-pietenpact-minderhedenforum-krijgt-geen-subsidies-om-onzin-uit-te-kramen/article-normal-776333.html.

Anonymous said...

Onzin of pure waanzin ?

Pablo Carpintero said...

Zwarte Piet: 'Onze waarden en tradities worden voortdurend in de uitverkoop gezet' .

Lees : http://www.knack.be/nieuws/belgie/zwarte-piet-onze-waarden-en-tradities-worden-voortdurend-in-de-uitverkoop-gezet/article-opinion-778535.html.