Verdiend ?

Gaea Schoeters : 

"Wat mij verbaast, is de verbazing. Ons talent blind te blijven voor wat we niet willen zien. Tot het te laat is. Om dan te zeggen dat we het niet zagen aankomen. En vooral: beyond our control.

Nochtans was al lang duidelijk dat Trump zou winnen. ‘Een zwarte president, tot daar aan toe. Een vrouw? Nooit.’ klonk het toen Obama won. Liever een racistische, fascistoïde, onbekwame, belastingontduikende aanrander en pathologische leugenaar dan een vrouw. Verbaast me niets. Het glazen plafond is alomtegenwoordig in onze media, onze bedrijfsstructuren, ons wereldbeeld.

Trump is ook een product van de persoonlijkheidscultus. De media smullen van zulke figuren en duwen ze omhoog. Oneliners zonder inhoud halen makkelijker het nieuws dan genuanceerde analyses. Dat verziekt het politieke debat, dat steeds platter wordt. Schelden mag. Haten ook. Ook onze ministers stellen zich boven de wet. 
...
Met Trump krijgen we wat we verdienen. Hij is een uiting van de angsten en frustraties die ook hier heersen. Van een geopolitieke situatie waar wij mee verantwoordelijk voor zijn. Het klopt dat de politiek het volk niet ernstig neemt en daar de kiem van het populisme ligt. Maar het volk neemt de politiek evenmin ernstig. We redden onze democratie niet omdat we er niet in geloven. We verbergen ons liever achter de illusie dat we machteloos zijn.

Terwijl de vraag zou moeten zijn: wat gaan we eraan doen?"

No comments: