De goede Duitsers

De Duitsers zijn nog altijd de goeie, althans volgens : 
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120812_00256035.

Ik heb zelden zulke kromme en oppervlakkige analyse gelezen.

"Werkloosheid, recessie, nationalisme, het lijkt allemaal verdacht veel op wat Europa meemaakte in de jaren 30, en dat moet de Duitse alarmbel luid doen rinkelen. Want Duitsland weet als geen ander hoe verschrikkelijk de gevolgen van een escalatie van dit soort sentimenten kan zijn. De Duitse politici kunnen en zullen de geschiedenis zich daarom niet laten herhalen.

Journalisten en analisten hebben natuurlijk gelijk om ons te herinneren aan de economische gevolgen voor het eurobeleid. Maar uiteindelijk zullen politieke argumenten de doorslag geven. Een eengemaakt Europa zal de euro als eenheidsmunt hebben, of het zal niet eengemaakt zijn. Maar dat laatste is simpelweg geen optie voor Duitsland.

Spanje, Italië en Griekenland hoeven zich geen zorgen te maken. Ze zullen gered worden, en met hen de euro. Maar hun politieke soevereiniteit zal beperkt worden. De politieke eenmaking komt eraan, als het van de Duitsers afhangt. En dan is het gedaan met de siësta en de dolce far niente."

Mijn cursiefjes.

Heeft die man zijn analyse wel herlezen ? "Duitsland weet als geen ander hoe verschrikkelijk ...". Ieder welgeaard mens weet toch dat Duitsland het grootste slachtoffer van de tweede wereldoorlog geweest is ?  Al de rest was toch maar "collateral damage" ?

En de laatste twee paragrafen slaan mij gewoon met verstomming. Een eengemaakt Europa onder Duits bevel ? Is dat niet exact wat ze enkele decennia geleden, weliswaar met andere middelen, ook geprobeerd hebben ?

En misschien redeneren de Zuid Europeanen ook als ik : liever mijn spaarcenten  kwijt dan leven onder de Duitse knoet !

No comments: