Statistieken

---  Het onroerend vermogen van de Belgen is op tien jaar tijd verdubbeld. Huizen en appartementen zijn een steeds belangrijker onderdeel van de rijkdom van onze landgenoten.

Lees : http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/nieuws/waarde-van-vastgoed-is-op-10-jaar-verdubbeld/article-4000163658792.htm.

Ja, ja, tot je probeert je huis te verkopen. Wie heeft er baat bij dit soort veralgemenende statistieken ? Herinner jullie het noodlot van de man die verdronk in een rivier van gemiddeld 10 cm diep ...

--- En wie heeft er baat bij een lijstje van de meest leefbare steden ter wereld ?

Lees : http://www.knack.be/beeldreportages/dit-zijn-de-meest-leefbare-steden-ter-wereld/album-4000162968852.htm#photo-0.

Zelfs een eerbiedwaardige en meestal geloofwaardige instelling als de EIU vergrijpt zich aan dit soort statistische onzin. En de EIU staat niet alleen.  Lees : http://en.wikipedia.org/wiki/World's_most_livable_cities.

Wenen haalt een aardig classement in de drie vermelde lijstjes. Ik stel voor dat de opmakers van die lijstjes eens een jaar verplicht gaan wonen in een van de vele beruchte huurkasernes  in de grijze, troosteloze voorsteden van die stad, bekend om haar hoog aantal zelfmoorden.

--- How to lie with statistics ...

No comments: