Volkslening

"Net op dit ogenblik komen enkele banken voor het eerst met een zogenaamde volkslening op de markt. Wie daarin stapt, krijgt gedurende zes of tien jaar een vaste rente en betaalt daarop een verlaagde roerende voorheffing van 15 procent. Bovendien helpt hij of zij de financiering van maatschappelijk waardevol geachte projecten zoals de bouw van scholen, ziekenhuizen of rusthuizen. Maar omdat de rente op spaarboekjes tot op zekere hoogte is vrijgesteld van roerende voorheffing, blijft het zeer de vraag of de spaarders bereid zullen zijn met hun geld te schuiven.

Deze financiële innovatie zal tijd nodig hebben om ingeburgerd te raken. De bevolking is het niet meer gewoon geld voor langere tijd te blokkeren. De geboden rentetarieven zijn immers amper voldoende om de inflatie bij te benen. Afwachten tot betere tijden is dus een logische strategie voor de spaarder. Voor de bank en ruimer voor de economie is ze wel problematisch. Langetermijnprojecten raken niet meer gefinancierd omdat de door de crisis verzwakte banken ze niet meer aandurven of aankunnen."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20140107_00917798.

Ze geven er tegenwoordig nogal lappen op in De Standaard ! Nog een beetje en de banken  worden afgeschilderd als de slachtoffers van de crisis die ze veroorzaakt hebben !

En gisteren, over een ander onderwerp, was het al niet veel beter. Ik vereenvoudig : de federale staatsinrichting was nodig voor een efficiënter beheer, en nu is samenwerking tussen de deelstaten nodig voor efficiënt beheer. Ik denk dat het eenvoudiger en correcter zou geweest zijn te stellen dat de federalisering van een zwak land een rampgebied gemaakt heeft !

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20140106_00915895.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Alle manieren om de klanten uit te kleden zijn goed !