Ongelijkheid

"Zelfs op het Wereld Economisch Forum is de groeiende sociale en economische ongelijkheid in de ontwikkelde wereld een punt van groeiende zorg. Oxfam rekende eerder deze week voor dat de 85 rijkste mensen van de planeet evenveel vermogen hebben als de onderste helft van de wereldbevolking, zijnde 3,6 miljard mensen. Eén treinwagon vol heeft net evenveel te spenderen als de helft van de planeet.

Bill Gross, de baas van een van de grootste beleggingsfirma's van de VS, en dus waarschijnlijk behorend tot die 85, waarschuwde dat deze gigantische ongelijkheid het kapitalisme zelf als systeem bedreigt, omdat ze het onderliggende idee van 'gelijke kansen om het te maken en de beste wint' tot een lachwekkende en onhoudbare fictie heeft gemaakt.

Die groeiende ongelijkheid wordt een van de belangrijkste maatschappelijke breuklijnen van de komende jaren, omdat ze maatschappelijk niet aanvaardbaar, ethisch niet verdedigbaar en economisch niet efficiënt is.

Het idee dat na de financiële crisis alles weer business as usual is, zoals sommige halsstarrige verdedigers van de speculatieve financiële economie willen blijven geloven, is echt wel verleden tijd."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1779402/2014/01/23/Groeiende-ongelijkheid-wordt-een-van-de-belangrijkste-maatschappelijke-breuklijnen.dhtml.

 Het kapitalistisch  systeem, gedreven door oncontroleerbare en grenzenloze hebzucht, is zijn eigen ondergang aan het initiëren, zijn fundamenten aan het ondergraven. Misschien is er toch nog hoop, dat we, na veel lijden en onrecht, toch nog in een systeem belanden waarin de mens centraal staat. Maar echt optimistisch ben ik niet.

No comments: