Schaliegas

"Wie de winning van schaliegas zomaar afwijst, is ziende blind, meent Filip Van den Abeele. Er zijn inderdaad grote risico’s aan verbonden, maar de nieuwe energiebron wordt zo goed als onvermijdelijk."

"Als pragmatisch pijplijningenieur, werkzaam in de olie- en gasindustrie, wil ik het ongenuanceerd afbranden van schaliegas zelfs uitroepen tot moedwillige blindheid. Ik ben ervan overtuigd dat de komst van schaliegas, met zijn lusten en lasten, op termijn onvermijdelijk wordt. Het is een evolutie, of zelfs een revolutie, die wij onder ogen moeten durven te zien. Schaliegas profileert zich immers steeds meer als game changer, en zal aanleiding geven tot wereldwijde schokken, langs ecologische, economische en geopolitieke breuklijnen."

"De winning van niet-conventionele gasbronnen is inderdaad niet vrij van gevaren, net zoals kernenergie of diepzeeboringen niet risicoloos zijn, of zoals geothermie bezwaarlijk CO2-vrij kan worden genoemd. De rampen met de kerncentrale van Fukushima en met het boorplatform Deepwater Horizon hebben ons pijnlijk herinnerd aan de risico’s die onherroepelijk verband houden met onze dwingende vraag naar (almaar meer) energie."

En zo voort, enz, enz ...

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20140102_00910688.

Het is maanden geleden dat ik zo'n eenzijdig gekruid artikel gelezen heb : zo goed als onvermijdelijk ? Moedwillig blind ? Game changer ?? Dwingende vraag naar (almaar meer) energie ???

De prognoses in dit artikel zijn angstaanjagende schrikbeelden. We moeten niet proberen om het even welke vuiligheid als energiebron aan te spreken, maar om het overbodig energieverbruik terug te schroeven. De totaal overbodige verspilling in ons huidig energieverbruik is en blijft catastrofaal enorm !

We moeten stilaan gaan inzien dat ongebreidelde groei enkel kan leiden tot de ondergang van onze beschaving. Het volstaat waarschijnlijk om de werkelijke kostprijs van schaliegas in rekening te brengen - mét inbegrip van alle kosten veroorzaakt door de schade bij de exploitatie - om die energiebron voorgoed van de aardbol te bannen. En deze regel geldt niet alleen voor schaliegas maar voor alle producten die op deze wereldbol geproduceerd worden.

Van de Noormannen en van schaliegas spaar ons Heer ...

No comments: