Lafarge Holcim

"Nadat eerder bekend was geraakt dat LafargeHolcim de muur van Trump wilde bouwen, wordt de Frans-Zwitserse cementgroep er nu van beschuldigd ‘de geldautomaat van IS’ te zijn. Topman Eric Olsen stapt op. 

Zakenpartner van terroristen, de geldautomaat van IS: het zijn forse beschuldigingen waarmee het Frans-Zwitserse LafargeHolcim de afgelopen maanden te maken kreeg. En die hebben gevolgen. Nadat ngo’s eerder samen met elf Syrische oud-werknemers een klacht hadden ingediend tegen de cementreus wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en de Franse justitie een vooronderzoek had geopend, neemt topman Eric ­Olsen nu ontslag.

Uit intern onderzoek blijkt dat LafargeHolcim – waarvan de Belgische Frère-holding GBL een van de grootaandeelhouders is – tijdens de Syrische burgeroorlog een cementfabriek in Noord-Syrië met alle mogelijke middelen zo lang mogelijk openhield. Zelfs als daarvoor honderdduizenden euro’s aan beschermingsgeld moesten betaald worden aan lokale gewapende groeperingen. De kans is groot dat de cementreus op die manier de terreurgroep Islamitische Staat (IS) indirect mee heeft gefinancierd. 

LafargeHolcim – dat onlangs onder vuur kwam toen Olsen zich publiek kandidaat stelde om de muur van Trump aan de grens van Mexico mee te bouwen – erkent nu dat er fouten zijn gemaakt. Al noemt het cementconcern IS niet bij naam. Maatregelen om de Jalabiya-­fabriek draaiende te houden, waren bij nader inzien ‘onacceptabel’, staat in een intern rapport. Ze waren het gevolg van ‘een can-do-mentaliteit in een chaotisch oorlogsgebied’." 

Lees :  http://www.standaard.be/cnt/dmf20170425_02851866.

Wie had dat ooit kunnen denken ? Misschien had Frère toch beter zijn centen in "ons" CBR gestoken ?

No comments: