Overstromingen

"Bijna 7 jaar na de grote overstromingen van 2010 is nog geen enkele van de 7 oude Vlaamse stuwen op de Dender gemoderniseerd. Die stuwen zijn nodig om het overstromingsgevaar tegen te gaan. Het contrast met het Waalse deel van de rivier is groot: daar is het probleem wel aangepakt. En daardoor wordt het risico voor Vlaanderen net groter, want eigenlijk had het Vlaamse deel eerst moeten komen.

Een rivier verbreden of moderniseren zodat ze meer water kan afvoeren, dat doe je van de monding naar de bron. Als je omgekeerd werkt en ze dus van de bron af verbreedt, dan ben je totaal fout bezig. De grotere massa water die je aan de bovenloop laat afvoeren, komt dan terecht in een smallere flessenhals stroomafwaarts: het ideale recept voor overstromingen.

Elke waterbouwkundige weet dit: het is een van de basisregels van hun discipline. Maar er is een rivier in België waar deze basisregel compleet met de voeten is getreden: de Dender. En laat dat nu precies de rivier zijn die al decennialang geplaagd wordt door overstromingen.

Nochtans zag het er ooit goed uit voor de Dender. Want er was wel degelijk een nationaal plan dat de rivier van monding naar bron zou aanpakken. Maar toen werd de bevoegdheid over het waterbeheer geregionaliseerd. En de Dender gesplitst in een Waalse en een Vlaamse rivier."



Ik heb altijd gedacht dat de regionalisering van ons piepklein landje de grootste stomiteit van de laatste decennia geweest is. En dit bewijst het weer : Vlaanderen op zijn smalst ...

No comments: