In Vlaanderen

"De stad Menen vraagt zijn loketpersoneel om alleen nog Nederlands te praten tegen klanten aan de balie. Zo wil de grensstad aan iedereen duidelijk maken dat het Nederlands de voertaal is. Geen Frans aan Meense loketten: is dat vooruitziend (Nederlands ondersteunen) of kortzichtig (niet erg gastvrij)?"

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20130904_032 en http://www.standaard.be/cnt/dmf20130903_00723908.

Ik noem dat nogal kortzichtig en belachelijk. "Dan nog liever gebarentaal ?"

Waarom houdt het stadsbestuur dan de anderstaligen niet manu militari tegen aan de stadsgrens ? Waarom stelt het niet overal in de stad en aan de grenzen grote pancartes op met "Franse ratten, rol uw matten" ?

Desnoods maak je die "vreemden" in hun moedertaal perfect duidelijk dat hun haring niet meer braadt ... maar je maakt je stad en haar bevolking niet belachelijk met dat soort wanhoopsdaden !

De burgemeester weet nog : ‘Onze stad raakt helemaal verfranst, en dat willen we niet. En voor alle duidelijkheid: in dringende medische gevallen gaan we natuurlijk niet zeggen “wij verstaan u niet”.’ Natuurlijk is het volledige stadspersoneel bevoegd om een dringende medische conditie te herkennen ...

Waarom stellen de Menenaren zich niet de vraag hoe het zo ver is kunnen komen ? Het is te laat de put gevuld ...

2 comments:

Anonymous said...

Nederlands in Menen ...

Pablo Carpintero said...

‘Ik kom regelmatig met Franse studenten naar Menen om er Nederlands te oefenen. Alleen heb ik er de grootste moeite van de wereld om de lokale winkeliers te overtuigen om Nederlands te blijven praten met ons. Ze schakelen onmiddellijk over op het Frans.’

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20130904_00726119.