Nogmaals Oradour

"Duitse president bezoekt plaats van WOII-bloedbad".
                           
"De Duitse president Joachim Gauck bezocht samen met de Franse president François Hollande het Franse dorp Oradour-sur-Glane waar in juni 1944 642 mensen door nazi-troepen zijn omgebracht."

Gauck is de eerste hoogwaardigheidsbekleder van zijn land die het oorlogsmuseum bezoekt. De ruïnes van het dorp zijn bewaard zoals ze na de slachtpartij waren. Meer dan 200 kinderen vonden toen de dood. Slechts 6 inwoners overleefden de aanval die de lokale steun voor het Franse verzet moest fnuiken."
 
Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20130904_00725521 en http://www.france24.com/fr/20130903-70-ans-massacre-ouradour-glane-temps-reconciliation-franco-allemande.

De slachtpartij had plaats op 10 juni 1944 vlak na de landing  van de geallieerden in Normandië. Een steekhoudende reden voor de slachtpartij werd nooit gegeven, en de schuldigen werden nooit gestraft, hetgeen leidde tot een decennia lange vervreemding tussen het dorp en de Franse staat.

Maar het "fnuiken" van het Frans verzet, 4 dagen na de landing lijkt nogal vergezocht als reden voor die slachtpartij. Het was gewoon een verschrikkelijke uiting van wraakzucht van het beestachtige nazi-systeem en van de waanzin van de oorlog.

Ik heb Oradour al een paar keer bezocht, en zal er binnen enkele dagen opnieuw zijn. Het blijft steeds even aangrijpend en - laat me eerlijk zijn - wraakroepend. En Oradour was bijlange na niet het enige village martyr dat de Duitsers afgeslacht hebben.

Het is ook een van de weinige plaatsen in Europa die niet platgelopen worden door onze Oosterburen.

Zie ook mijn post van 17 juli 2013, en eerdere posten van "The Confused Contrarian".
 

No comments: