Argwaan

"De Roma-kinderen zijn in het Vlaams onderwijs de meest kwetsbare groep van de nieuwkomers-leerlingen uit Midden- en Oost-Europa. Hun resultaten zijn niet goed. De kleuters gaan zelden naar school."

"Amper een op de vijf  Romakleuters gaat naar school".

Dat belooft voor later ...

Lees het nogal politiek correct getinte artikel op : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131211_050.
 
Een paar uitreiksels :
 
"De meeste immigranten uit Midden- en Oost-Europa komen naar hier om meer te verdienen. De Roma niet. Velen van hen ontvluchten hun land voor de discriminatie en het racisme waarvan ze daar het slachtoffer waren; en die hebben hen voor het leven getekend. Ze zijn uitgestotenen en zijn zeer argwanend; ze hebben geleerd dat ‘de samenleving’ en ‘het systeem’ hen niets bieden, en zelfs vijandig zijn."
 
"Daarnaast is er de uitgebreide familie die bij de Roma zeer belangrijk is. Het is het enige waarop ze echt kunnen rekenen; ze identificeren zich daar ook sterk mee. En het is ook die grote familie die instaat voor de opvoeding: het aanleren van vaardigheden, de overdracht van waarden en normen en gedragingen. Die familie wijst af wat het Westers onderwijs kan aanbrengen: dat onderwijs vertrekt immers van het individueel belang van de leerling – de ontwikkeling van zijn talenten – en niet van het belang van de grote familie."
 
De eeuwige geschiedenis van de kip en het ei ...

2 comments:

Anonymous said...

Laat "ze" maar doen, wij zullen wel betalen.

Pablo Carpintero said...

Lees : http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/12/11/onze-zondebokken-de-roma.