Franciscus - mijmering

Geen enkele recente paus heeft op zo'n korte tijd zoveel stof doen opwaaien als Franciscus. De "conservatieven" haten hem (sommige websites zijn onvoorstelbaar gemeen en kwaadaardig - Goebbels had van hen nog een en ander kunnen leren -  en schilderen hem bijna af als de antichrist), anderen hemelen hen op als een halve heilige. En het mooiste is dat die ophemelaars meestal geen leden van zijn club zijn, maar tegenstanders die toch bewondering opbrengen voor zijn moed.

En dan is er de onoverzichtelijke massa die het allemaal een beetje over hun hoofden laat waaien zonder goed te begrijpen wat er aan de gang is.

Ook ik begrijp niet goed wat er aan de gang is, maar ik vrees dat zijn rabiate bewonderaars vroeg of laat een obamaatje zullen doen ("yes we can" met vraagtreken in plaats van uitroepingsteken) en de conservatieven alles zullen doen om hem tegen te werken en te doen struikelen. Sommigen spreken zelfs duidelijk de hoop uit dat hij zo snel mogelijk van het wereldtoneel zou mogen verdwijnen.

De man heeft duidelijk al enige belangrijke pijnpunten van zijn kerk aangeraakt (zonder ze tot nu toe op te lossen) krijgt het nog bijzonder moeilijk.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

De conservatieven zijn zo danig haatdragend dat ze geen christenen meer zouden mogen genoemd worden ; en de politiek correcte progressisten weten blijkbaar niet goed waar hun voor - en achterkant is.

Beiden hebben hun belangen te verdedigen die niet noodzakelijk in het belang van de kerk zijn.

Arme Franciscus, indien die de strijdende facties facties aankan en de eenheid in de kerk kan herstellen is hij wel degelijk een mirakelman en de meest uitzonderlijke paus sedert ik weet niet hoeveel eeuwen.

Maar de kans dat hij (sorry) op zijn gezegende bek gaat is minstens even groot.