Vagen maar

Nog maar even doordrammen :

"Onze manieren om Kerstmis te vieren zijn enorm veranderd tijdens de laatste decennia. Normaal gezien verandert een cultuur slechts zeer langzaam en moeizaam, en over het algemeen zijn eeuwenoude tradities respectabel, taai en hardnekkig, soms vastgeroest, maar de laatste decennia lijken hier helemaal een uitzondering op te zijn. Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe snel diepgewortelde tradities tegenwoordig verbrokkelen. Dit zien we duidelijk bij Kerst, dat van een diep christelijk feest geëvolueerd is naar een bijna seculier en zwaar gecommercialiseerd feest. De kerstman heeft een ogenschijnlijk succesvolle staatsgreep gepleegd en domineert nu het straatbeeld."
...
"De renaissance begon met de roep "terug naar de bronnen", maar vandaag lijkt het een algemene oproep: "weg met die bronnen!". Onze beschaving is er een die haar eigen wortels afzaagt, haar afkomst te grabbel gooit, haar erfenis minacht, de ultieme vadermoord pleegt. Jezus wordt doodgezwegen, het christendom beschuldigd van alle westerse kwalen, gelovigen monddood gemaakt, de Kerk is vandaag de ideale zondebok. Onze moderne maatschappij is cultureel ontworteld, is haar ziel en identiteit kwijt, verliest het contact met zichzelf."

Lees : http://www.knack.be/nieuws/belgie/een-kerst-zonder-jezus-of-waarom-christus-in-onze-wereld-incontournable-is/article-opinion-121172.html.

1 comment:

Azijn Piet said...

En waarom zijn die diepgewortelde tradities zo snel kunnen verbrokkelen ?

Omdat de kerk zelf er een groot deel van ondergraven heeft door na het concilie allerlei nieuwlichters vrij spel te geven.