Schmalz en kleinzieligheid

"In Oostenrijk begint met Kerstmis de voorbereiding voor de tweehonderdste verjaardag van ‘Stille Nacht, Heilige nacht’ in 2018. De ‘Stille Nacht’-vereniging maakte tijdens haar recente bijeenkomst in Salzburg bekend dat die tweehonderdste verjaardag niet alleen met plechtigheden in Salzburg, maar evenzeer in Oberösterreich, Beieren en Tirol wordt gevierd. ‘Stille Nacht’ werd in 1816 door kapelaan Joseph Mohr geschreven en in 1818 op diens verzoek door Franz Xaver Gruber op muziek gezet. Het werd op kerstdag 1818 voor het eerst uitgevoerd in de Sankt Nikolauskerk in het Oostenrijkse Oberndorf (Tirol).

Michael Neureiter, de voorzitter van de ‘Stille Nacht’-vereniging, maakt bekend dat de aanvraag voor de erkenning van het wereldbekende kerstlied ‘Stille Nacht’ als Europees erfgoed is afgewezen. De jury van de Europese Commissie oordeelde dat het lied, de geschiedenis en de ontstaan onvoldoende verwijzen naar Europa en de Europese geschiedenis."

Lees : http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=119436.

Amai, wat staat jullie (of ons, indien ik er nog bij ben) nog te wachten in 2018 rond het (waarschijnlijk) meest uitgevoerde en met zekerheid meest mishandelde kerstlied aller tijden. Oostenrijkse schmalz tot en met ...

En het kan toch niemand verwonderen dat het lied geen Europees erfgoed wordt (voor hen die zouden twijfelen : ik ben sarcastisch). Wie had ooit kunnen geloven dat de selfkickers van Europa een kerstlied zouden aanvaarden als erfgoed ? Kerst en Europa hebben toch niets met mekaar te maken, of wel soms ?

Ook in Gent hebben onze op bepaalde punten bijzonder kleinzielige rood-blauwe bestuurders Kerst naar de archieven verwezen : we vieren nu het Winterfeest of zo iets. Terug naar de oorsprong : het christelijke intermezzo dat in onze streken dan toch meer dan vijftien eeuwen duurde wordt weggevaagd want we mogen onze ongelovige en islamitische broeders niet voor de kop stoten.

4 comments:

Azijn piet said...

Voor de rest doen onze heren in Gent redelijk goed werk indien ik even de schaapstal kan vergeten, hetgeen niet gemakkelijk is !

Seasons greetings.

Johan said...

In Brussel wordt het openluchtevenement met allerlei chaletjes waar of drank of prullaria aangeboden worden, enz. sinds een paar jaar Winterpret (Plaisirs d'Hiver) genoemd. En dus niet langer Kerstmarkt, en daar ben ik blij om : niets van dat hele gebeuren heeft immers iets met het Kerstverhaal te maken.

Pablo Carpintero said...

En ge hebt nog gelijk ook !

Pablo Carpintero said...

Naar het schijnt is het rood blauw groen.