Belastingontwijking

"De Europese regeringsleiders waren gisteren in Brussel bijeen om te praten over de duizend miljard euro die de Europese Unie jaarlijks schijnt mis te lopen door belastingfraude en belastingontwijking. Als we die duizend miljard te pakken krijgen, zijn we in één klap uit de problemen. Zo bedraagt het gezamenlijke begrotingstekort van de EU-landen maar de helft van dat bedrag.
...
Duizend miljard opsporen én de vennootschapsbelasting terug naar het niveau van 2000, en de schuldenvrije samenleving met gratis zorg en onderwijs is binnen handbereik.


Helaas zal het voorlopig zover nog niet komen.
...
De mondiale giganten doen wat mag en tevens wat het meest oplevert. Wanneer iets ergens níet mag, verkassen ze naar een plek waar het wel mag. Politiek en samenleving kunnen hooguit een beroep op hen doen zich ethisch te gedragen en te denken aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid - in de hoop dat de bedrijven zich daar uit pr-overwegingen iets van zullen aantrekken.
...
Naties komen nog mooi van pas zo lang ze zich tegen elkaar laten uitspelen in het streven naar belastingminimalisatie. Schaterlachend en handenwrijvend kijken CEO's naar politici die pleiten voor fiscale concurrentie tussen landen.

Het enige wat de regeringsleiders kunnen doen in hun jacht op de zilvervloot van 1.000 miljard is óók voorbij het landenconcept te leren denken. Maar daarvoor is de tijd nog niet rijp en de nood nog niet hoog genoeg gestegen."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1638898/2013/05/24/De-politiek-wikt-de-multinational-beschikt.dhtml.

Regeringen wikken, multinationals beschikken.

No comments: