Rijksarchief

De beschikbaarheid op internet van de door het Rijksarchief verzamelde parochieregisters en de gegevens van de burgerlijke stand zijn een enorme vooruitgang voor de amateur genealoog, en dat niettegenstaande het feit dat de gegevens nog (zeer) onvolledig zijn.

Geen tijdrovende verplaatsingen meer. Geen verplichting om een ganse werkdag - je ging niet naar het archief voor een paar uur - in een van de leeszalen van het Rijksarchief te prutsen met microfilms (de beschikbaarheid in de leeszalen van de microfilms was indertijd op zichzelf ook al een grote vooruitgang).

Thuis aan je pc kan je nu en dan een paar uur gaan zoeken en je kan zonder enig probleem van de ene op de andere gemeente overspringen. Je kan nu op een paar uur een inleidend onderzoek doen dat vroeger dagen prutswerk en de consultatie van meerdere microfilms vroeg.

De software is nog niet echt klantvriendelijk (of ik gebruik hem niet correct) maar ik heb van achter mijn pc al een paar serieuze stappen vooruit (of is het achteruit ?) gezet, verder het verleden in.

Het Rijksarchief heeft ons een enorme dienst bewezen !

No comments: