Lente

"Na de langste winter krijgen we nu de mottigste lente. ‘De maand mei is goed op weg om de vijfde opeenvolgende veel te koude maand te worden,’ zegt weerman Eddy De Mey. ‘Dat heb ik in heel mijn carrière nooit meegemaakt.’ Volgens De Mey zijn de uitzonderlijk koude temperaturen in ons land een gevolg van de opwarming van de aarde."

‘We hebben de voorbije vijf jaar vaak langere periodes gehad met altijd hetzelfde weer. Dat is zeer abnormaal voor onze contreien. Typisch aan ons klimaat is wisselvallig of alleszins afwisselend weer. Enkele dagen mooi weer worden normaal gevolgd door enkele dagen slecht weer. Dat patroon is dus de afgelopen vijf jaar vaak doorbroken.’

‘Door de opwarming van de aarde wordt het dus kouder in België. Dat is een theorie onder klimatologen waar ikzelf in ieder geval in geloof,’ zegt weerman Eddy De Mey. ‘Het is op dit moment veel te koud in ons land omdat de normale stromingen van west naar oost geen kans krijgen. Ons weer is als het ware de gevangene van een lagedrukgebied dat dichtgeknepen tussen twee hogedrukgebieden ligt.’

Lees: http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/aanhoudende-koude-in-belgie-is-gevolg-van-opwarming-van-de-aarde/article-4000302384501.htm.

Misschien heeft de man gelijk, misschien ook niet.

Twee opmerkingen :

-- observaties over vijf jaar zijn niet genoeg om al van een trend te spreken ;
-- de belangrijkste woorden in te tekst zijn : theorie en geloof - hij gelooft het, het zal nog zéér lang duren voor hij en jullie het al dan niet weten.

1 comment:

Anonymous said...

alé 'k zal maar al aan mijne werfleider vragen dat ze er iets op vinden om in het toekomstige klimaat toch te kunnen werken!!
bvb de banen overdekken met een soort (verwarmde) tent...