Ethiek ?

"We leven onder de heerschappij van de neoliberale theologie van de markt, zonder regels en zonder effectieve politieke controle. De macht heeft zich losgemaakt van de politiek; die heeft de macht niet meer in handen; en heeft er ook geen controle meer over. De staat heeft zich onderworpen aan de principes van de neoliberale ethiek.
 
Deze neoliberale ethiek kan volgens Riccardo Petrella samengevat worden in de volgende geboden:

1. Je kan geen weerstand bieden tegen de globalisering van het kapitaal, de markten, de financiën en de ondernemingen. Je moet je er aan aanpassen zonder verweer.

2. Je kan geen weerstand bieden ​​aan de technologische innovatie. Je moet voortdurend innoveren om de kosten en de arbeid te verminderen en de resultaten te verbeteren.

3. je moet de markten volledig liberaliseren en de bescherming van de nationale economieën opgeven.

4. Je moet de macht helemaal overdragen aan de markt en de beleidsmakers zullen loutere uitvoerders van de orders van de markt worden.

5. Je hebt de neiging om elke vorm van publieke eigendom te elimineren, waardoor het beheer van de maatschappij in handen van particuliere bedrijven komt.

6. Je moet de sterkste worden als je wilt overleven te midden van de huidige brutale concurrentie.

7. Je moet afzien van het verdedigen van de sociale rechtvaardigheid (een steriel bijgeloof) en van het altruïsme (een even steriele bijna religieuze houding).

8. Je zal de individuele vrijheid verdedigen als een absolute waarde zonder verwijzing naar de gemeenschap of een sociale dimensie.

9. In alle menselijke handelingen zal je de prioriteit van de economie verdedigen boven de ethiek en de politiek.

10. Je zal de religie van de markt beoefenen met al haar rituelen, haar sacramenten, haar heilige boeken, haar heilige tijden, haar heilige personen.

11. Je zal geen rekening houden met de behoeften van de gemarginaliseerde en uitgesloten armen. Zij zijn overtollige bevolking en genereren geen rijkdom. Praktiseer het sociaal darwinisme.

12. Je zal de Aarde overheersen alsof ze je privé-eigendom is. Je mag ze gebruiken en misbruiken, want ze heeft geen rechten. Alleen mensen hebben rechten.

13. Je zal de Natuur ten dienste stellen van het Kapitaal. Je mag er het hoogste rendement uit halen zonder rekening te houden met ecologische overwegingen, die alleen maar de menselijke vooruitgang vertragen."
 
Een kristalklare en staalharde beschrijving van het huidig systeem dat slechts in de punten 12. en 13.  de mist ingaat : enkel multinationals hebben rechten en de menselijke vooruitgang is slechts een doekje voor het bloeden : wat telt is de groei van de winstgevendheid van de multinationals en de direct gerelateerde rijkdom van het superras dat de multinationals beheert.
 
Lees : http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/05/22/een-bevrijdende-ethiek-tegenover-de-neoliberale-theologie-van-de-markt om een geitenwollensokken antwoord te lezen op deze keiharde beschrijving van de huidige neoliberale ethiek.
 
De beschrijving van het probleem is staalhard en in mijn ogen correct. De oplossing is dat niet. Je kan geen staal breken met blote handen. Het systeem kan niet afgeknaagd of ondermijnd worden. Het zal zichzelf onderuit halen door de onbeperkte hebzucht. Pas dan zullen "zachte" oplossingen mogelijk worden.
 
En dat is nog niet voor morgen.
 

No comments: