Copacabana

Ik was nog uiterst voorzichtig met mijn "zo goed als onmogelijke" 3 miljoen deelnemers (zie de post "3.000.000") :

"Het waren er veel, dat kan niemand paus Franciscus ontzeggen. Op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro stonden inderdaad ontzettend veel mensen. Volgens schattingen van het Vaticaan en Braziliaanse autoriteiten waren het er op de laatste dag van de Wereldjongerendagen 3,7 miljoen. Maar in Rio zijn ze nog eens gaan rekenen. Het is gewoonweg onmogelijk. Pakweg 1,2 à 1,5 miljoen zit meer in de richting.

De nieuwe schatting komt van Datafolha, een van Brazilië's grootste peilings- en statistiekenbureaus. Het heeft een schatting gemaakt van de dichtheid en omvang van de menigte.

Het strand plus de aanpalende straten beslaat zo'n 497.000 vierkante meter. Het bureau heeft berekend dat er gemiddeld 7,4 personen op elke vierkante meter moeten hebben gestaan. Dat zou betekenen dat werkelijk niemand ruimte had gehad om te bewegen, en al helemaal niet om te juichen, springen of dansen. Twee mensen per vierkante meter is realistischer, aldus Datafolha."


Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1680425/2013/08/03/Het-Vaticaan-rekende-zich-rijk-in-Rio.dhtml.

De geloofwaardigheid van het Vaticaan en van de "officiële" Braziliaanse schatters krijgt een knauw. Ongeveer één aanwezige voor drie geschatte ... En er staan nog véél lagere schattingen op het internet. Waartoe dienen al die overdrijvingen ?

Overigens waren er "maar" iets minder dan vijfhonderdduizend inschrijvingen.  En de organisatie leek soms meer op een chaos.

No comments: