Groei

Overal worden vreugdevuren aangestoken omdat de economie een "tienie wienie" beetje lijkt te herleven. Maar een goede regenvlaag kan het vuur weer moeiteloos doven en veel brandhout is er niet.

En na Paul Krugman begeeft ook Paul De Grauwe zich op glad ijs.

"Duurzaam herstel zal alleen mogelijk zijn indien de schuldeisers in het noorden erkennen dat de vorderingen die zij bezitten op de zuidelijke landen van de eurozone niet zullen worden terugbetaald. De druk die op die landen wordt uitgeoefend om die schuld volledig terug te betalen veroordeelt deze landen tot jaren, zo niet decennia, van recessie en lage economische groei. Uiteindelijk zullen ze hun schulden niet terugbetalen. De reden is eenvoudig. Politici in het zuiden zullen niet blijven accepteren dat de vruchten van bezuinigingen, die miljoenen van hun burgers in de miserie duwen, worden gebruikt om interesten te transfereren naar buitenlandse mogendheden.

De beste groeistrategie voor de eurozone zou erin bestaan dit feit te erkennen en een schuldverlichting voor het zuiden door te voeren. Dit zou het mogelijk maken voor de Zuid-Europese landen om hun economie te verlossen van de ijzeren greep van onhoudbare schulden. Zo een (gedeeltelijke) schuldkwijtschelding zou het ook mogelijk maken dat die landen hun economieën kunnen opstarten. Dat zou de basis leggen van een duurzaam economisch herstel in de eurozone."


Lees verder : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1688863/2013/08/19/Hoe-duurzaam-zal-het-herstel-in-de-eurozone-zijn.dhtml.

Ten eerste respecteer ik de mening van de professor, waar hij vertelt dat de huidige herneming (zijn we echt al zo ver ???) te danken is aan het afzwakken van het ijzeren besparingsbeleid van de EU. Bewijzen voor die stelling heb ik evenwel niet gezien.

Ten tweede schaatst hij voorbij de aan de verstikkende nationale en internationale structurele problemen die op de economie blijven wegen en waaraan zo goed als niets gedaan wordt.

Ten derde blijft hij hopen op groei : wij weten al eeuwen lang dat de bomen niet tot in de hemel groeien ; indien er nog groei komt zal hij van een gans andere natuur zijn in een structureel totaal omvormde wereld.

Ik meen, maar ik offer geen bewijs want ik ben geen prof, dat de supersnelle groei die het westen  sedert de tweede wereldoorlog gekend heeft een historische anomalie was die waarschijnlijk nooit meer zal geëvenaard worden.

Wij leven in interessante tijden ...

No comments: