Rot

Paul  De Grauwe op zijn best (ik krijg er niet genoeg van ...) :

"Het initiatief van onze minister van Financiën verleden week om toch bonussen uit te betalen aan bankiers die genieten van staatssteun is symptomatisch voor de manier waarop de bankenlobby te werk gaat om haar zakenmodel veilig te stellen. Een eerste element in die strategie is het inschakelen van toppolitici. In dit geval: de minister van Financiën, die het blijkbaar tot zijn taak beschouwt de belangen van de banken te behartigen. Het verfrissende hieraan is dat hij er openlijk voor uitkomt.

Het tweede element bestaat erin drogredenen te vinden om dit model goed te praten. Opnieuw konden we vernemen dat de bonussen nodig waren om topbankiers aan te trekken. Zonder die bonussen vluchten die competente mensen naar het buitenland. En wie zal dan onze banken nog met vaste hand leiden? Het probleem van dit argument is dat het grijs gedraaid is. Vóór de crisis hoorden we hetzelfde liedje. We moesten onze topbankiers bonussen geven anders zou al het bankentalent naar het buitenland vluchten en onze competitiviteit onherroepelijke schade ondervinden. Hadden we die exodus maar aangemoedigd, misschien waren we dan niet in de problemen geraakt.

Het resultaat van al dat lobbywerk is dat vijf jaar na de uitbarsting van de bankencrisis het zakenmodel van de banken dat aan de basis lag van de crisis helemaal niet is veranderd. De bankiers slaan hun slag."

...

"Banken zouden zoals normale ondernemingen veel meer eigen vermogen moeten hebben. Maar de bankiers verzetten zich hiertegen want met zo weinig eigen vermogen kan het hefboomeffect van hun beleggingen volop spelen. Als de waarde van de activa van de banken met 5 procent stijgt verdubbelt de waarde van het eigen vermogen. Aan de aandeelhouders kunnen dus riante perspectieven geboden worden. Maar opnieuw: loopt het mis, dan is het de overheid (de belastingbetaler) die het puin moet ruimen

Het zakenmodel van de banken is dus rot. Vrijwel alle economen weten dit. En toch zijn de bankiers erin geslaagd om dit zakenmodel recht te houden. Dat getuigt van twee dingen. Eén, dat ondanks de enorme schade die dit model heeft veroorzaakt, de macht van de bankiers niet is gedaald. Ook in deze regering hebben ze hun machtige vertegenwoordigers."


Lees de rest op : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1681120/2013/08/05/Het-zakenmodel-van-de-banken-is-rot.dhtml.

No comments: