Fuite en avant

Twee jaar lang hebben wij geslapen terwijl in Syrië een burgeroorlog, of misschien wel meer, aan de gang was. Het is ook al maanden geweten dat er chemische wapens gebruikt werden.

Maar nu, ineens, na enkele hartverscheurende foto's in de media, kan het plots niet snel genoeg meer gaan. De media stoken aan alle kanten en steunen zo de plots wakker geworden regeringen in een conflict dat nu al bestempeld kan worden als neerkomend op een keuze tussen de pest en de cholera. Er zit gewoon geen goede kant aan. Maar de stemmingmakerij houdt niet meer op.

Wij, als minuscuul landje, hebben daar niets in de pap te brokken, maar toch zou het parlement met spoed uit vakantie teruggeroepen moeten worden ?

Zie o.a. : http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1694860/2013/08/29/Zegt-Flahaut-oorlog-in-Syrie-Laat-ons-eens-gerust-zeg-wij-hebben-vakantie.dhtml.

Nu komt het ineens op een paar dagen aan ?

In 1914 trokken de soldaten welgezind naar de slachtbank met een bloem in de loop van hun geweer. Ze zouden dat varkentje eens snel wassen.

Nu hebben onze Westerse leiders bij mijn weten geen bloemen op de raketten geplakt, maar weer wordt een in mijn ogen zeer onbehaaglijke stemming geschapen. Onze helden willen er snel een paar lappen op geven, wraak nemen, straffen. Dat het probleem daar niet mee opgelost wordt, en dat het mogelijks nog grotere miserie voor de bevolking veroorzaakt, tant pis !

Ik heb een paar decennia geleden  geschreven dat de derde wereldoorlog al begonnen was in het kruitvat van het Midden Oosten, maar dat we het nog niet wisten.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat mijn "voorspelling" niet uitkomt ; maar zo ontstaan oorlogen : de ene stomme beslissing volgt op de andere, en weldra kan niemand meer terug. En iedereen verliest, behalve de wapenproducenten en de wapenhandelaars.

Wapens kunnen nooit en nergens een duurzame oplossing brengen, dat zouden we nu toch al stilaan moeten weten. Maar blijkbaar moet elke generatie dat voor zichzelf opnieuw ontdekken.

4 comments:

Pablo Carpintero said...

Dagelijks worden duizenden kinderen vermoord of sterven van ontbering. Maar dat is blijkbaar nog altijd geen wereldomvattend probleem.

De selectiviteit waarmee onze maatschappij de problemen aanpakt ruikt bijzonder onfris.

Anonymous said...

Armstrong is zijn gele truien kwijt. Kunnen Nobelprijzen voor de Vrede ook teruggeëist worden ?

Pablo Carpintero said...

Oef, de waanzin is nog niet algemeen.

Lees : http://www.knack.be/nieuws/wereld/parlement-fluit-cameron-terug-britten-doen-niet-mee-aan-aanval-op-syrie/article-normal-104385.html

Pablo Carpintero said...

En zelfs de Amerikanen lijken nu hun staart in te trekken : http://www.demorgen.be/dm/nl/9616/Onrust-in-het-Midden-Oosten/article/detail/1696469/2013/08/31/We-zullen-Syrie-aanvallen-als-Congres-ons-dat-toestaat.dhtml.

Oef ?