Burgerzin

Ik heb zowat een half jaar achterstand bij de lectuur van Tertio. Daarom pas nu de volgende citaten van Toon Vandevelde, een mij verder onbekende Leuvense hoogleraar.

"Als de burger door begint te hebben dat de welvaart van de Vlamingen minder afhangt van verdere staatshervorming dan dat ze wordt bedreigd door de verrottingsstrategie die tot het einde van Belgïe moet leiden, dan kan ook voor N-VA de ommekeer zeer snel gebeuren."

"Laten we ons vooral geen illusies maken: de mogelijke splitsing van ons land zal moeten worden onderhandeld met dezelfde partijen met wie ze nu om de tafel zitten. De conflictmaterie zal nog groter zijn en de financiële markten zullen ons nog nauwkeuriger in de gaten houden. Wie het hoofd koel houdt, beseft dat een splitsing van het land een collectief fantasme is."

Ik kan maar moeilijk geloven dat een groot deel van de Vlaamse bevolking te idioot is om dit te beseffen, en toch lijkt het zo. De sirenenzang van de "nationalisten" lijkt te sterk. Het Flaamse volk marcheert met het verstand op nul. Ziet het echt niet in dat een splitsing op een significatieve collectieve verarming zal uitlopen en dat die zelfs kan uitlopen  op bloedvergieten ?

Lees meer in Tertio van 26 januari 2011.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Dan kunnen ze het overbekende refrein van hun verre kozijns van over de Rijn aanheffen : "Wir haben es nicht gewusst !"