Crisis van het kapitalisme ?

Wim Dierckxsens :

“Kijk, het gaat niet langer meer om de zoveelste economische crisis van het kapitalisme. Het is een crisis van de westerse beschaving waarbij vele crises bij elkaar komen. Het is steeds duidelijker dat het milieu te ver is aangetast en de natuurlijke hulpbronnen op lijken te raken. De ecologische crisis komt steeds meer op de voorgrond."
"The American Way of Life is dan ook niet langer in stand te houden. Als we een duurzame wereld willen, dan zullen er duurzame en meer collectieve producten moeten gemaakt worden. Dat betekent evenwel een negatieve groei in termen van waarde. Dat is de doodsteek voor het kapitaal dat niet zonder de groei in waarde verder kan."
"Duurzame ontwikkeling voor het kapitaal is groei. Negatieve groei betekent wel een duurzame natuur en de mogelijkheid om dichter bij de bevrediging van de behoeften van de meerderheid van de mensheid te komen. Het betekent, met andere woorden, de discussie omtrent de irrationele logica van het systeem."
"Het gekke is nu dat wie die irrationaliteit blootlegt precies als irrationeel bestempeld wordt. We leven dus in de wereld op zijn kop. Het irrationele is rationeel en wie het tegendeel beweert, wordt als irrationeel afgeschilderd.”

Lees : http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/07/04/de-financi-le-crisis-nog-nooit-zo-eenvoudig-uitgelegd.

Ik had het niet beter kunnen uitleggen ...

No comments: