Tour de Zwance (2)

Gisterenavond, en vanavond opnieuw - tenminste indien ik het goed begrepen heb - werd het praatprogramma van Een over de Tour uitgezonden vanop het domein van het bedevaartsoord te Lourdes.

Ook op de website van de heiligdommen werd er al een paar weken aandacht gevraagd voor de passage van  het wierelcircus in Lourdes. (Een verwijzing heeft weinig zin, want binnen een paar dagen verandert de website opnieuw). Maar de laatste tijd valt het me meer en meer op dat de verantwoordelijken van het domein niet vies zijn van enige publiciteit - noem het public relations indien je wil.

De tafel stond rechtover de grot aan de overkant van de Gave opgesteld, normaal een van de weinige relatief rustigere plaatsen kort bij de grot. De lichtprocessie was volop bezig, en soms kon je een paar flarden van de processie en van het gezang opvangen.

Aan de tafel ging het natuurlijk terecht over de "wielersport" maar er moest toch even over de locatie gepraat worden. Daar kwamen de traditionele dooddoeners aan het licht met nog een speciaal accentje : hoewel de commercie nog niet op het domein is doorgedrongen wordt de schuld van die afzetterij toch bij het domein gelegd omdat je er niet kan geraken zonder door die smakeloze winkelstraatjes te stappen en bloot gesteld te worden aan de bekoring om alsnog enige kitsch te kopen. Wat kunnen de heiligdommen daaraan doen ? Een luchtbrug inleggen van het centrum van Lourdes naar het domein ? Ook het "ietsisme" ontbrak niet.

Persoonlijk vind ik deze mix van religie of devotie en sport eerder ongepast, maar wie ben ik ? Vele politiek correcte dames en heren zullen vinden dat twee circuswerelden elkaar daar ontmoet hebben, en dat maakt mij als Lourdesfan  pas echt korzelig !

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Binnen enkele jaren een aankomst op de esplanade ?

Anonymous said...

Vanavond komt de uitzending ergens uit een abdij.