Sparen

Een hoogleraar economie in Gent schrijft :

"Wat verklaart dan wel het verschil tussen de rijke Belg en de arme Duitser? Ten eerste zijn we nu eenmaal een welvarend landje waardoor het mogelijk is geweest om veel vermogen op te bouwen. Een belangrijke reden is echter de overheid. Om het vermogen van een gemiddelde Belg te becijferen, moeten we eigenlijk ook de staatsschuld in rekening brengen. In het verleden hebben wij veel meer van de overheid gekregen dan dat we ooit hebben afgestaan. Niet moeilijk dat we veel hebben kunnen sparen. We hebben dat spaargeld vooral in bakstenen gestoken. Dat zoveel Belgen een huis bezitten, is dus een gevolg van ons spaargedrag, eerder dan oorzaak van onze rijkdom, en is mede mogelijk gemaakt door een gulle overheid die de begrotingstekorten opstapelde.

Het Duitse spaargeld zit daarentegen veel meer bij de overheid. Hun regeringen zijn minder kwistig geweest, waardoor de gezinnen er ook minder hebben kunnen sparen. Zij hebben daardoor wel een stevige fundering gelegd om later van een rianter overheidspensioen en gezondheidszorg te kunnen genieten, terwijl wij onze staatsschuld zullen moeten afbetalen. Een deel van onze bakstenen is met andere woorden niet meer dan een luchtkasteel. Als je ook de overheidsschuld meerekent, dan is er meer nivellering van de vermogens tussen eurolanden."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130415_00541744.

Ik word echt te oud voor dit soort redeneringen. Gelukkig maar dat ik bij die man geen examen heb moeten afleggen. Ik zou gegarandeerd gebuisd geweest zijn. 

No comments: