Kloosterleven

"Het aantal kloosterlingen in Vlaanderen is de afgelopen vijftien jaar gehalveerd. Met nauwelijks nieuwe roepingen en een verouderende populatie, dreigt het kloosterleven snel uit te sterven. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. ...

Zo telde Vlaanderen in 1998 nog 16.848 kloosterlingen. Volgens de Unie van de Religieuze van Vlaanderen (URV) zijn dat er 15 jaar later nog maar 8.650."

Lees : http://www.gva.be/nieuws/binnenland/guid/877e7ae7-84f2-4be6-937b-559876ca1537.aspx.

En omdat de gemiddelde leeftijd van de kloosterlingen nu al zeer hoog ligt kan alleen een versnelling van de daling verwacht worden. Dat betekent dat de kloosters binnen dit en een tiental jaar - of zelfs nog sneller compleet uitgestorven zullen zijn - letterlijk op een paar enkelingen na.

Hetzelfde geldt ten andere ook - misschien in iets mindere mate - voor de diocesane priesters. Ik zie niet in hoe huidige uitgebreide organisatie met bisdommen en parochies kan blijven bestaan met steeds minder priesters. Ook dat aspect van onze geschiedenis loopt ten einde  ...

Tenzij een echte deus ex machina ...

3 comments:

Pablo Carpintero said...

Kort na de tweede wereldoorlog werden er in België ieder jaar enkele honderden reguliere en seculiere priesters gewijd - die generaties zijn nu al zo goed als verdwenen - en de instroom blijft beperkt tot enkele individuen.

Pablo Carpintero said...

Eenzelfde trend geldt ook voor de kerkgangers.

Pablo Carpintero said...

Maar : "L'espérance est un acte de foi" (Marcel Proust).