Roekeloos

"In zijn boek Roekeloos neemt een bevlogen Ivan Van de Cloot het op voor het algemeen belang en de belastingbetaler, die telkens weer het kind van de rekening is. Hij moet opdraaien voor de gevolgen van het roekeloos gedrag van bankiers en politici.

‘Politici en bankiers werken allebei met het geld van anderen’, analyseert hij. ‘Als er één principe is dat in de grondwet van de economie ingeschreven zou moeten worden, dan is dat: no moral hazard. Je mag de rekening van je eigen risicogedrag niet doorschuiven naar anderen. Als een ondernemer foute beslissingen neemt, gaat hij uiteindelijk failliet. Politici kunnen het jaren blijven uitzingen. Ze verhogen de belastingen of laten geld bijdrukken door de centrale bank. En de banken zijn gered door de belastingbetaler omdat ze too big to fail waren. Terwijl er in België ook wel banken waren die too politically connected waren to fail.’"

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20141003_01301852.

Het citaat heeft wel wat. Alleen gaan ondernemers slechts uitzonderlijk failliet. Niet zij, maar hun ondernemingen gaan failliet en wie betaalt dan ?

Overigens schijnt de man te zeggen dat bankiers geen ondernemers zijn. Wat zijn ze dan wel ?

1 comment:

Pablo Carpintero said...

De cursiefjes komen van de krant.