Saulus ?

Zijn de banken veiliger en stabieler dan zes jaar geleden?

"De essentie is dat banken 'too big to fail' waren, en dat zijn ze nog altijd. Dat probleem is niet opgelost. Integendeel, de Europese grootbanken waarvoor de overheid als reddende engel moet optreden, zijn alomtegenwoordig. 43 procent van alle activa bevindt zich op de balans van 15 Europese grootbanken. Het hele financiële systeem staat gewoon niet meer in verhouding tot de reële economie. Terwijl intussen voldoende is aangetoond dat er in de banksector boven een bepaalde drempel geen schaalvoordelen bestaan. Er is enkel de impliciete subsidie die deze grootbanken genieten in de vorm van lagere financieringskosten, omdat de overheid hen in geval van problemen toch zal redden. Dat is pervers. Je kunt je de vraag stellen of de overheid die subsidie in stand moet houden."

Lees : http://trends.knack.be/economie/bedrijven/7-vragen-aan-ivan-van-de-cloot-banken-zijn-als-kerncentrales-op-veiligheid-bespaar-je-niet/article-normal-434157.html.

Het gevaar van een nieuwe crisis blijft enorm ; maar het inzicht dat er iets moet gedaan worden groeit, gelukkig maar ...

No comments: