Vakbond ?

" 'De vakbonden zijn de grootste kracht van democratische verandering in onze geschiedenis.'

De sociale rechten zijn in essentie allemaal verworven door collectieve werknemersacties. Ze werden afgedwongen op het establishment door de georganiseerde arbeidersbeweging. Professor Jan Dhondt maakte in 1954 al een studie waarin hij concludeerde dat de belangrijkste sociale ontwikkelingen in ons land tot stand zijn gekomen 'onder druk van de zich heftig uitende openbare mening, en niet door de werking van verkiezing en parlement'."

Lees : http://www.knack.be/nieuws/belgie/de-vakbonden-zijn-de-grootste-kracht-van-democratische-verandering-in-onze-geschiedenis/article-opinion-491967.html.

De vakbonden, of liever de arbeidersbewegingen, zijn met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de grootste kracht geweest van democratische verandering in onze geschiedenis. Zonder hen zou onze maatschappij er totaal anders uitgezien hebben en zou de ongelijkheid de meest elementaire grenzen van rechtvaardigheid en menswaardig bestaan overtreden hebben.

Maar betekent dat dat we de vakbonden onvoorwaardelijk en altijd moeten steunen ? Bij iedere staking van een paar spoormannen met slechte spijsvertering ? Is het niet zo dat de vakbonden mede verantwoordelijk zijn voor de recente nieuwe scheefgroeiing van onze maatschappij ? Is het niet zo dat ze zich hebben laten inpakken door het fabeltje van de vrije markt ?

No comments: