Brexit

"De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt er voor het eerst rekening mee dat een Brexit een reële mogelijkheid is. Ze is het er namelijk niet mee eens dat de Britse eerste minister David Cameron concrete plannen ontvouwt om quota voor migranten uit andere Europese lidstaten in te voeren."

Lees : http://www.knack.be/nieuws/wereld/als-cameron-quota-voor-eu-migranten-wil-invoeren-zal-merkel-brexit-niet-tegenhouden/article-normal-507477.html.

Voor één keer ben ik het eens met de Duitse kanselier. De Britten moeten voor de keus geplaatst worden : indien zij de spelregels van de EU niet accepteren moeten ze het aftrappen of aan de deur gezet worden. De  Gaulle had al in de jaren zestig gelijk : de Britten passen niet in een Europees concept.

Misschien zou Cameron  de eer beter aan zichzelf houden. In de laatste decennia hebben de Britten  een reeks van zeer "merkwaardige" eerste ministers gehad, maar de huidige slaat alle records ... Hot air everywhere.

Maar zelf zie ik geen Brexit zonder brokken. Nog een mogelijkheid tot implosie van de EU.

1 comment:

Johan said...

Van mij mogen de Britten zeker de "EU" verlaten, want ze zijn nooit een meerwaarde voor de Europese integratie geweest, wel integendeel : ze stonden telkens op de rem. Hoewel ook de Denen en de Polen nauwelijks beter doen in Europees denken.

Alleen om brokken te vermijden bij een Brexit is een goed verdrag van "goed nabuurschap" noodwendig om het gevaar van koude oorlog met de Engelsen te beperken. En van koude oorlog zou op termijn misschien nog erger kunnen voortkomen.

We zitten nu al in een koude oorlog met het Poetin-regime, dat is al instabiel genoeg.