Galbraith

James Galbraith, de zoon van de grote John Kenneth - een van de weinige economisten die ik ooit bij manier van spreken op de handen gedragen heb :

"De kans dat we de groeimotor snel kunnen aanzwengelen via monetaire versoepeling en extra overheidsuitgaven, lijkt me heel klein. De naoorlogse groeiritmes van vorige eeuw gaan we niet snel terugzien. Daarvoor zijn de energieprijzen te volatiel, is de kredietverschaffing te zeer verstoord en leidt de huidige technologische evolutie tot te weinig productiviteitsgroei. Facebook en Twitter zijn leuk, maar ze creëren eigenlijk weinig meerwaarde. In zo’n context moet je niet denken dat je jezelf uit de problemen kunt besparen óf groeien, je moet er vooral over waken dat het sociaal contract overeind blijft. The answer to austerity is not stimulus but solidarity."

Lees meer : http://www.standaard.be/cnt/dmf20141107_01364474.

Strenge besparingen helpen niet ; monetaire versoepeling helpt niet ; solidariteit wel. Indien de man gelijk heeft staan ons (ik bedoel jullie, want ik zal het niet meer meemaken) nog decennia gepruts en geknoei te wachten, want solidariteit wordt door de groeiende ongelijkheid tussen have's and have not's steeds verder ondermijnd. En dit geldt zowat overal op deze planeet.

Tenzij de groten der aarde kiezen voor de methode die altijd werkt om de economische motor weer te doen aanslaan : oorlog. En of ze voldoende slim en wijs zijn om niet de ganse wereld in de fik te zetten blijft nog af te wachten.

No comments: