Big Brother

Volgens WikiLeaks bestaat Big Brother en ziet hij je.

Lees : http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/12/01/spyfiles-volgens-wikileaks-bestaat-big-brother-en-ziet-hij-je.

Hoewel ik WikiLeaks een totaal verwerpelijke organisatie vind en ze in het vermelde artikel waarschijnlijk wel hier of daar uit te bocht gaan, geloof ik vast dat ze over de grond van de zaak gelijk hebben. Het tegenovergestelde zou mij zeer erg verbazen.

Er is echter wel een troost. Reeds een kleine twintig jaar terug hadden de Amerikaanse inlichtingen een enorm groot probleem. De collecte van gegevens liep op wieltjes maar het verwerken en structureren van de miljoenen nieuwe data die dagelijks binnenkwamen schiepen grote problemen. En zo gebeurde het nog regelmatig dat ze verrast werden door bepaalde bewegingen waarover ze nochtans overvloedige maar (niet verwerkte)  data hadden.Dat hoorde ik indertijd in een seminarie vertellen door een  "gespecialiseerde" Amerikaanse admiraal.

Intussen is de stroom aan data nog verder ontploft. Dus : "ze" - de gespecialiseerde  publieke en privé onderzoekscentra - hebben met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een groot deel van de informatie die op het web over jou en mij rondzweeft. Maar kunnen ze er ook iets mee aanvangen ? Zolang ze je niet specifiek viseren, mikken op eigenschappen (of gebreken) die je ook hebt of op doelgroepen waar je ook toe behoort  kan je misschien nog wel rustig blijven slapen.

Denk ik dan toch ...

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Dat het zo lang geduurd heeft eer ze Ben Laden gevonden hebben mag je niet geruststellen.

Er is de collecte en de verwerking van de data. Maar eens dat samenhangend beeld er is moet er ook nog naar gehandeld worden. En dat is politiek en beleid.