"Marktsoevereiniteit"

Meer dan het lezen waard : http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/12/17/marktsoevereiniteit-en-techno-totalitarisme.

Een paar uitreiksels :

"Tegenwoordig lijkt het erop dat de markten het volk als soeverein onttroond hebben. Een simpele blik op de berichtgeving over de aanpak van de schuldencrisis volstaat. Wanneer na een zoveelste cruciale Europese top een evaluatie wordt gemaakt, gaat het altijd over de reactie van ‘de markten’, maar nooit of te nimmer wordt gepeild naar de reactie van ‘het volk’. ...

De markten zijn, net zoals het volk, een abstracte entiteit. Maar in tegenstelling tot het volk bestaan er geen representanten van de markt. Er is niemand die ‘de markten’ vertegenwoordigt. Er is geen enkele persoon die spreekt namens de markten en die we kunnen aansprakelijk stellen voor de werking van de markten. Daardoor blijven de markten zich achter zichzelf verstoppen en kunnen ze op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor de uitoefening van hun macht. Soevereiniteit wordt helemaal abstract en tegelijk ontzettend reëel. Een kooi zonder traliën. ...

Het is deze cocktail van een gebrek aan democratie, onmogelijkheid van verzet en een alsmaar repressiever veiligheidsapparaat die dreigt van een technocratie een techno-totalitarisme te maken. Dit techno-totalitarisme is komende. Het is één van de monsterlijke contouren die opdoemt vanachter de ruïnes van het huidige politiek-economische bestel. Mijn omschrijving van het techno-totalitarisme en marktsoevereiniteit is dan ook tegelijk een beschrijving en een voorspelling. Het is een uitvergroting van een tendens die zich hier en nu aftekent, een toekomstbeeld dat ons aan het denken en het handelen moet zetten. Er is zeker en vast nog democratisch potentieel. Er is verzet. Er is hoop. Maar die hoop moet gebaseerd zijn op het besef van haar eigen noodzaak. Het verzet moet overtuigd zijn van haar dringendheid. Want wat op het spel staat, is niets anders dan onze democratische erfenis én toekomst."
 
De beschrijving lijkt correct ; ik hoop dat de voorspelling niet uitkomt. Maar dan is het hoog tijd dat we onze ogen openen en in gang schieten ! We laten ons hoe langer hoe steviger inpakken  en insnoeren alsof het een onvermijdelijke natuurwet is.
 
Godsdienst hebben we afgeschoten als een gevaarlijk wanbeeld maar hetgeen we in de plaats hebben laten groeien is van een onvergelijkbare en oneindig gevaarlijker orde voor ons en voor onze toekomst.

No comments: