De markten

"De markten, dat zijn heus geen anonieme markten, maar 300 à 400 beleggers en analisten die wereldwijd overheidsobligaties opkopen. Die mensen moet je overtuigen dat je boven op de crisis zit en weet wat je aan het doen bent." Dat beweert een nederlandse hoogleraar. 

Lees : http://www.knack.be/nieuws/buitenland/europa-moet-maar-300-a-400-beleggers-overtuigen/article-4000015509060.htm.
 
Ik weet niet of de hoogleraar gelijk heeft. Ik heb geen flauw idee maar durf er sterk aan te wtijfelen dat -zelfs met alle hefbomen en andere kunstgrepen - 300 tot 400 "beleggers" de wereld kunnen blijven chanteren met hun ongebreidelde hebzucht. Hun bedoeling is heus niet om de wereld te verbeteren maar om zoveel mogelijk winst binnen te rijven. Dat ze daarvoor miljoenen mensen doen balanceren op de rand van de armoede is de laatste van hun zorgen. En hun enige legitiematie ligt in "de wetten van de vrije markt". Maar ja, iedereen buigt of knielt, de democratisch verkozen regeringen inbegrepen.
 
Indien er inderdaad maar 300 of 400 "beleggers" zijn, dan zie ik toch meerdere "rechtvaardiger" oplossingen dan dat de regeringen ons verder laten chanteren ! Die zouden best in  staat moeten  zijn die "beleggers" te neutraliseren maar ja, waar zit de echte macht ? Niet bij het volk, zo veel is duidelijk.

No comments: