Crisis

Crisis kan nog 10 jaar duren.

"Bankiers en bedrijfsleiders vrezen dat de economie nog vijf tot tien jaar zal slabakken. Alleen drastische stappen kunnen duurzame winst opleveren."

Dat schrijf ik toch al jaren ?

Spijtig genoeg vindt bijna iedereen dat de drastische maatregelen alleen de anderen mogen treffen : liefst de staat en de arbeidsnemers (wat een domme woorden eigenlijk : arbeidsnemers en arbeidsgevers) ; zeker niet de ondernemingen, scheppers van groei en van welvaart. Maar welvaart voor wie, wanneer de belangrijkste productiefactor, de arbeid, zodanig uit de equatie gedrongen wordt dat we stilaan terugglijden naar de toestanden van de negentiende eeuw ?

Drie zaken weet ik zeker :

- zolang de ongebreidelde vrije markt zijn ravages mag blijven uitoefenen zal er niets veranderen, want de vrije markt is de markt van de hebzucht van de sterkste en houdt geen enkele rekening met het principe dat de economie ten dienste moet staan van de mens en niet omgekeerd ;

- zolang het "genezingsproces" gebaseerd blijft op blinde  besparingen in overheid en werkgelegenheid zal de crisis alleen maar verder verergeren ; besparingen komen nogal dikwijls neer op "kurieren am Symptom". De economie moet bijna van de grond af herbouwd worden met een evenwichtige structuur ; pas dan is duurzaam herstel mogelijk ;

- de banken mogen nu stilaan gaan zwijgen : hun raad kunnen we missen als de pest.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Besparen ? Er valt zeker een en ander te besparen op het waterhoofd van overbodige taken dat de overheid over de jaren heeft uitgebouwd.

Maar voor de rest lijken besparingen op de oude "dooddoener" van de medische wereld. Het algemeen toegepaste recept voor ziekte en problemen is aderlaten, indien nodig tot de patiƫnt eraan sterft.