De blauwe paus

Guy Verhofstadt schrijft :

"Tot spijt van wie het benijdt, zal het concept van natiestaat hetzelfde lot ondergaan als dat van de stadstaat. De wereld evolueert naar grotere bestuursentiteiten. Ook buiten Europa. Er is de Afrikaanse Unie, de Mercosur, de Arabische Liga, Asean, Nafta. Al die samenwerkingsverbanden zijn tot stand gebracht vanuit de vaststelling dat hedendaagse problemen alleen door samenwerking kunnen worden opgelost. Is er nog altijd iemand ervan overtuigd dat we zonder Europa en zonder de euro de financiële en economische crisis evengoed hadden overleefd? En wat voor de crisis geldt, geldt evengoed voor zovele andere uitdagingen."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121009_00328613&word=nationalisme+is+gevaarlijk.

De man heeft gelijk wanneer hij beweert dat de huidige staatsvormen vele uitdagingen op wereldniveau niet aankunnen, maar soms glijdt hij uit over zijn eigen "visionair" enthousiasme.

Er kan inderdaad beweerd worden dat zonder de euro de financiële en economische crisis nooit zo erg geworden zou zijn, omdat landen door bij voorbeeld een devaluatie hun problemen konden "oplossen" zonder de ganse gemeenschap mee te sleuren naar de rand van de afgrond (of erover).

En schrijven dat "De eurocrisis had niet hoeven uit de hand te lopen. Als we meteen Europese instrumenten hadden gebruikt in plaats van nationale, was er nooit ‘een geval Griekenland, Spanje, Portugal of Ierland’ geweest." is net iets te gemakkelijk. Visionaire leiders of niet, ze is uit de hand gelopen, en nog geen klein beetje.

Zonder politieke eenheid kan er geen economische eenheid komen. Dat kon zelfs jan met de pet voorspellen : iedere keer wanneer de kar voor het paard gespannen wordt loopt de rit faliekant af. Ikzelf heb een poosje gedacht dat er een mirakel aan het gebeuren was toen de invoering van de euro leek te lukken. Maar mirakels bestaan niet.

No comments: