Foert Ford ?

"De regering remt de welvaart van het land af." Dat heeft Michel Delbaere, voorzitter van de werkgeversorganisatie Voka, vandaag gezegd in het radioprogramma Grand Oral La Première-Le Soir op de RTBF, naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk. Volgens hem is 'links niet efficiënt'.

"Het probleem van Ford Genk is in de eerste plaats een federaal probleem, omdat het arbeidsrecht en de sociale zekerheid nog altijd een federaal domein zijn", aldus de Voka-voorzitter. Hij roept premier Elio Di Rupo op gebruik te maken van de "bewustwording rond Ford Genk om het kader te creëren dat het mogelijk maakt voor bedrijven die groeien de multinationals van morgen te worden".

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele-crisis/article/detail/1524585/2012/10/27/Voka-Federale-regering-remt-welvaart-land-af.dhtml.

Van zulke commentaren word ik echt niet goed, en dan kan ik venijnig worden : het probleem bij Ford ligt in de eerste plaats in de hebzucht en de relatieve willekeur van  het het bestuur, dat maar  één van de stakeholders vertegenwoordigt, namelijk de aandeelhouders. Dat remt de welvaart van het land af, niet de regering !

Verre van mij te beweren dat de regering een ideaal klimaat geschapen heeft, maar men moet de zaken niet volledig omdraaien. Naast en zelfs tegen het belang van de aandeelhoouders staat het belang van de werknemers.

Indien onze maatschappij en haar "leidende figuren" verder evolueren in de huidige richting houden de werknemers binnen enkele jaren nog minder rechten over dan in de periode van de zwarte armoede bij de eerste industrialisatie en voor de opkomst van de vakbonden.

Onze democratie loopt echt gevaar afgebroken te worden in het belang van een nieuwe klasse van roofridders. Gaan we het die heren nog wat gemakkelijker maken om onze sociale welvaart af te breken ?

En dit geldt niet alleen voor ons landje (dat zo nodig nog moet opgesplitst worden).

De wereld wordt meer en meer geregeerd door de toplaag van de financiële en industriële wereld die enkel hun eigen belang in de korte termijn voor ogen houden ; wie dat niet inziet is stekeblind.

No comments: