" ‘Het narcisme van kleine (menings)verschillen': het is een treffende formule. Het is een formule die bovendien heel erg op België, heel erg op Vlaanderen van toepassing is. Wij kijken navelstarend naar zogenaamd onoverbrugbare verschillen tussen Nederlands- en Franstaligen in dit land dat op de wereldkaart een speldenpunt groot is.

En plots herinnert de sluiting van Ford Genk herinnert ons er, zeer pijnlijk, aan dat er buiten dit land een heel grote wereld van ongenadige wedijver bestaat, om investeringen en banen.

Alvast één vaststelling moet toch voor de hand liggen na de sluitingen van Renault in Vilvoorde (1997), Opel Antwerpen (2010) en nu Ford Genk: ‘small is beautiful' geldt niet voor een land in de echte wereld. Alle drie waren en zijn moderne fabrieken met goed opgeleid en zeer productief personeel. Maar multinationals verkiezen fabrieken open te houden in een groot land met een grote markt, liever dan in een kleinere. Beweren dat een nog kleiner onafhankelijk Vlaanderen het beter zal doen in de wereldwijde concurrentie dan het huidige België is een ijle profetie. En voortdurend twijfel zaaien over het voortbestaan van ons land is ook al geen wervend argument voor het behoud of aantrekken van investeringen.

‘Small' is dus niet ‘beautiful', en dat is een reden te meer voor kleinere landen om zich aantrekkelijk te maken voor investeerders. En dat laten onze bewindslieden op een schandalige manier na, in alle delen des lands."

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121028_00350649&word=doornaert.

De barones heeft weer eens grotendeels gelijk, alhoewel haar zeer liberale instelling en bijna "aanbidding" van het bedrijfsleven me veel te ver gaat.

Waar ik het wel grondig mee eens ben is haar scepticisme over een onafhankelijk Vlaanderen : het lijkt me waarschijnlijk dat onze separatisten het nog slechter zullen doen dan België. Ik begrijp niet goed hoe  verstandige mensen daar nog echt kunnen aan twijfelen. Meestal lijkt het er op dat de onafhankelijkheid een kost wat kost absoluut na te streven "ideaal" is.