Zakkenmensen

Elio di Rupo een marxist ? België een marxistische staat ? Of Vlaamse ondernemers die de pedalen kwijt zijn ?

Beatrice Delvaux citeert een "lid van het establishment" die bepaalde puntjes klaar op de i zet.

‘De meest incoherente, onverantwoordelijke en eerlijk gezegd vulgaire uitspraak komt ongetwijfeld van Luc Bertrand, gedelegeerd bestuurder van AVH. Hij zegt dat hij in een marxistische staat leeft. Van een man die zoveel verantwoordelijkheid draagt, kun je niet veronderstellen dat hij uit onwetendheid, domheid of naïviteit spreekt. Dit is de topman van een internationaal actieve onderneming met een geconsolideerde bruto winst van 177,5 miljoen, waarop ze slechts 10 miljoen euro belasting betaalt. Amper 6 procent! Zelf heeft hij in 2011 meer dan 2 miljoen euro verdiend, waarvan bijna 600.000 euro in aandelenopties die vrijwel niet worden belast. Zijn uitspraak is een kwaadwillige strategische blunder, die streng zou moeten worden afgestraft door zijn aandeelhouders, van wie hij het imago en de geloofwaardigheid ernstig heeft geschaad. (...) Luc Bertrand is de spreekbuis van een zeer kleine ideologische belangengroep die eerst en vooral zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld wil verdienen, zonder oog voor de samenleving, de bevolking of de duurzame ontwikkeling, een groep die vervreemd is van de mensen, van de middenklasse, van de kleine en middelgrote ondernemingen en de ondernemers.'

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121003_00321195&word=marxist%3f.

Is de kritiek op meneer Bertrand zwaar overtrokken ? Niet naar mijn gevoel : wie in een glazen huis woont ... En ik weet uit ervaring dat sommige bedrijfsleiders zich beter weten dan "le commun des mortels" ; zij staan daar ver boven, en voor hen gelden de gewone regels van de samenleving niet.

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Ik weet uit ervaring dat de meeste internationale business leaders in een aparte wereld leven, waar het contact met de gewone mens zo veel mogelijk vermeden wordt. Een soort gated community van superieure gelijkgestemden.

Pablo Carpintero said...

Je zult vandaag maar baas van een holding zijn. Terwijl je alle zeilen moet bijzetten om de bevriende pers te overtuigen dat de regering een fiscaal schrikbewind voert, verkast de rijkste Fransman naar België. Hij niet alleen trouwens. In Ukkel streken vorig jaar 676 Fransen neer. Allemaal fiscale asielzoekers op zoek naar geborgenheid. Het relativeert het verhaal over de wurgende Belgische belastingdruk. Daarbovenop komen de kanttekeningen van de vaklui. ‘België', zo verklaarde directeur van Bank Degroof Olivier Van Belleghem in Le Soir, ‘is een hel voor mensen die van hun arbeid moeten leven. Voor de renteniers daarentegen is België een paradijs.' De genaamde Luc Bertrand van de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren, grootverdiener en zoon van papa, ziet dat anders. Niet gehinderd door enig intellectueel sérieux luidt het dat België het socialisme achter zich liet en reeds in het marxisme is beland. Applaus in Ukkel en Knokke. Een boze rentenier-bestuurder van vennootschappen brulde iets over ‘neocommunisme' in België'.

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121005_00324226&word=paul+goossens.