Parochies

"Schaalvergroting binnen Kerk: van 1.800 naar 400 Vlaamse parochies.

Vlaanderen telt te veel parochies, te weinig pastoors en te weinig gelovigen om alle kerken nog te doen vollopen. De parochies kunnen dan ook niet anders dan samensmelten. De plannen daarvoor liggen al klaar: van de circa 1.800 parochies in Vlaanderen blijven er over enkele jaren nog maximaal 400 over ... ."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131129_050.

Meer dan 1.500 jaar geschiedenis verdwijnen, en niets duidt aan dat die implosie zal stoppen. Het zal niet bij die 400 parochies blijven. En na de parochies de bisdommen ? Binnenkort is een bisdom niet groter meer dan een gezond dekenaat uit de jaren vijftig, maar dan met een onevenwichtig groot waterhoofd, of een soortement Mexicaans leger.

Alles verkleint, dus is schaalvergroting de aangewezen oplossing ? Het is nu al duidelijk dat binnen tien tot maximaal twintig jaar het instituut kerk zoals onze voorouders en wij het eeuwenlang gekend hebben uit ons land zal verdwenen zijn.

Maar ook ik zal dan verdwenen zijn ... ik zal de laatste stuiptrekkingen van het eens oppermachtige instituut niet meer meemaken, alhoewel ... de gieren cirkelen al om het karkas.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Of : de gieren cirkelen al om de kerktorens.