Deutschland, Deutschland

Paul De Grauwe is het blijkbaar niet zo direct eens met wat de Duitse minister van financiĆ«n dit weekend in De Standaard en Le Soir vertelde : ‘We willen geen Duits Europa. We willen een sterk Europa’.

De Grauwe schrijft : 

"De eurozone worstelt nog altijd met een recessie en stijgende werkloosheid. Bovendien is de inflatie nu gezakt tot 1,2 procent. In veel landen van de eurozone daalt de kredietverschaffing van de banken. Er is dus nog altijd een neerwaartse economische spiraal aan de gang. En precies op dat moment is de ECB gestart met een vermindering van de geldhoeveelheid. Dit beleid zal de economische neergang nog verder rekken.

Het is moeilijk te begrijpen waarom de ECB zo'n onaangepast geldbeleid voert. Ik zie twee mogelijke verklaringen. Er is ten eerste een obsessie met inflatie. Het is moeilijk te begrijpen waarom. Er is een tweede verklaring. De Duitse economie doet het relatief goed en blijft groeien. De Duitsers vrezen dat een te grote geldinjectie door de ECB zal leiden tot een zeepbel in de Duitse vastgoedmarkt en de Duitse inflatie zal aanwakkeren.

Het lijkt er meer en meer op dat de ECB de Duitse belangen vooropstelt in haar beleid, in plaats van de belangen van de eurozone in zijn geheel. Dat gaat in tegen het mandaat van de ECB. Zou het toch waar zijn dat Europa meer en meer een Duits Europa wordt?"


Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1661162/2013/07/01/Het-lijkt-er-meer-en-meer-op-dat-de-ECB-de-Duitse-belangen-vooropstelt.dhtml

Wij zijn nog bijlange na niet uit de problemen ...

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Waar Paul De Grauwe nogmaals de puntjes op de i zet : http://www.standaard.be/cnt/DMF20130705_00648729.

Duitsland, het land van mythen.