Neukermans

De Standaard gaat in op de invoering van de vrije keuze van de familienaam bij de geboorte.

Lees : http://www.standaard.be/plus/20130720/ochtend/5.

Ik kan niet ontkennen dat er in dat voorstel enige logica zit. Dat kinderen de naam van de moeder zouden mogen krijgen lijkt mij niet meer dan normaal, maar waarom al die keuzemogelijkheden ? In de tweede generatie zijn er al 12 combinaties mogelijk.

En even terloops, ik zou niet graag binnen een paar eeuwen een stamboom opmaken.

En dan zijn er natuurlijk de onvermijdelijke, kortzichtige en stompzinnige voorbeelden die regelmatig opduiken. De Standaard heeft gekozen voor :

"Snel

Het kind van papa Neukermans kan straks met de familienaam van zijn moeder door het leven gaan. Als het nog geboren moet worden én geen broers of zussen heeft, tenminste. En als de vader het eens is met de moeder."

Wat is er mis met de naam Neukermans ? Enkel - zou ik het durven schrijven - licht achterlijke politiek correcte nincompoops die maar één idee in hun hoofd hebben kunnen daar problemen mee hebben.

De eerbare naam Neukermans is vele honderden jaren oud en heeft totaal geen uitstaans met de hersenafwijking van hen die hem, louter en alleen wegens de recente "negatieve" bijklank, zouden willen laten verdwijnen.

En het woord neuken is pas in de laatste decennia van de twintigste eeuw  in het courant taalgebruik in Vlaanderen terecht gekomen. Er zijn natuurlijk mensen die aan niets anders kunnen denken.

Foei !

1 comment:

Anonymous said...

Het woord "neuken" alleen is al een voldoende reden om te stellen dat ollands en vlaams twee verschillende talen zijn.