Van Leefdael

Uit de draad in mijn stamboom die over de families Timmermans, Van den Houte en Colins naar de familie van Leefdael  loopt : de van Leefdaels waren een oud geslacht waarin sommige van mijn voorouders al in de 13e eeuw een belangrijke rol speelden in het hertogdom Brabant.

In volgende link : http://www.kareldegrote.nl/Reeks38_Van_Leefdael_Tussenreeks.html vind je meer gegevens over Lodewijk II van Leefdael (eerst vermeld in 1253) en over zijn zoon Rogier, geboren rond 1270 en eerst vermeld in 1306 ; die o.a. burggraaf van Brussel was, en stierf op 29.1.1333. Hij en zijn echtgenote werden begraven in Ste Goedele in Brussel waar hun graf meer dan 200 jaar behouden bleef.

Rogier had een zoon Jan, waarover ook een en ander te rapen valt in voormelde link.

Verder zitten er in de lijn van Lodewijk naar jullie dienaar nog meerdere bekende figuren, o.a. een burgemeester van Antwerpen. De laatste van Leefdael in mijn stamboom was Jacoba (Jacqueline) overleden in 1721. In 1689 werd ze voor haar huwelijk gedoopt door de aartsbisschop van Mechelen. Haar voorouders waren protestant geworden en zij huwde Pierre Colins uit een "zéér katholieke" familie van zeer kleine landadel (voor zover ik het kan volgen huwde zij gevoelig beneden haar stand ...) uit de streek van Edingen. Zelf  was ze dame van Lieferinge. Haar echtgenoot was heer van Heetvelde en van Thy.

Een paar generaties later, kort voor de Franse revolutie, was mijn (spilzieke) tak van de familie Colins verplicht al haar eigendommen te verkopen en keerden hun afstammelingen terug tot de boerenstand ... In Lieferinge werden enkele decennia geleden nog altijd verhalen verteld over de spilzucht van die familie die "from riches to rags" ging ... Ik schreef hierover reeds een post in  mijn vorige blog.

Met de van Leefdaels kan men een spinnenweb weven doorheen de adel vanaf de vroege middeleeuwen (enkele vrouwelijke lijnen gaan nog verder terug) en door die familie duiken ook de bekende families van Gavere en - zeer waarschijnlijk, van Massemen ofte de Masmines ) in mijn stamboom op. En met die families is het "een klein kunstje" op te klimmen (of is het neder te dalen) naar Karel De Grote.

"Sic transit gloria mundi". Van die enkele bekende namen kan men een en ander te weten komen, maar van mijn miljoenen straatarme voorouders, waarvoor die hoge heren en dames waarschijnlijk niets anders dan minachting hadden, maar die zich wel dood werkten voor die paradepaardjes, weten we niets en kunnen we nooit iets weten.

Maar zonder hen hadden we hier nooit rondgelopen !

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Miljoenen voorouders ?

Aan vier generaties per eeuw komt men voor 7 eeuwen theoretisch al snel aan méér dan een miljard voorouders die op dat bepaald ogenblik geleefd zouden hebben.

Natuurlijk houdt die meetkundige reeks geen rekening met de noodzakelijkerwijs zeer menigvuldige overlappingen. Het echte aantal voorouders ligt dus significant lager, maar blijft indrukwekkend.